Δραστηριότητες

Το νησί διαθέτει υπέροχα μέρη τόσο για θαλάσσιες όσο και για πεζοπορικές εκδρομές. Επισκεφθείτε με θαλάσσια ταξί τη γαλάζια σπηλιά, τον Αϊ Γιώργη του νησιού, το νησάκι Ρω, τον κόλπο του Ναύλακα, τις Πλάκες, τον Άγιο Στέφανο και γνωρίστε τις μοναδικές ομορφιές του. Επίσης υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές για να γνωρίσετε πεζοπορώντας το νησί. Επισκεφθείτε τον Αϊ Γιώργη του Βουνιού, τον Αϊ Γιάννη, το Παλαιόκαστρο, την Αυλωνιά, το Μανδράκι, το Κάστρο, το Λυκιακό Τάφο ,το Μεγάλο Νίφτη, τις Άχερες, τον Άγιο Στέφανο, τον Πουνέντη, το Ναύλακα, τη Βίγλα. Φροντίστε λοιπόν να είστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα παπούτσια και θα μπορούσαμε να προτείνουμε κάποιες διαδρομές που σίγουρα θα σας μαγεύσουν και θα γνωρίσετε και μια άλλη πλευρά του νησιού.

Ο δρόμος μέχρι το αεροδρόμιο προσφέρεται επιπλέον για τρέξιμο αλλά και ποδηλασία, και έτσι δε θα στερηθείτε τα αγαπημένα σας αθλήματα την περίοδο των διακοπών σας. Αν οι ώρες σας στη θάλασσα θέλετε να συμπληρώνονται από τη χαρά και τις συγκινήσεις των θαλάσσιων αθλημάτων, τότε μπορείτε να επιδοθείτε στο ψάρεμα, τις καταδύσεις και το καγιάκ.

Κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο διοργανώνονται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί. Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, σύγχρονης τέχνης, λαϊκές μουσικές βραδιές, συναυλίες σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού(αξέχαστες έχουνε μείνει οι συναυλίες του Μάνου Χατζηδάκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου). Οι εκδηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο χρώμα κάτω από το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Στην Ιστορία του Καστελόριζου υπάρχουν σημαντικές ημερομηνίες που οι κάτοικοί του τις γιορτάζουν με κάθε επισημότητα και ενθουσιασμό. Αυτές είναι:

7 ΜΑΡΤΙΟΥ – Ημέρα ενσωμάτωσης του Καστελόριζου μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

21 MAIOY - Ημέρα εορτής των Αγίων Κων/νου και Ελένης ,πολιούχων του νησιού, με το μεγάλο πανηγύρι στην ομώνυμη μητροπολιτική εκκλησία στην περιοχή Χωράφια.

19 ΙΟΥΛΙΟΥ, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία. Αυτή τη μέρα την τιμούν και την γιορτάζουν οι κάτοικοι του νησιού, γιατί τέτοια μέρα συνέπεσε η επιστροφή των κατοίκων στο νησί μετά το πέρας της Ελληνικής Επαναστάσεως. Όλο το νησί γιορτάζει και αναβιώνουν και πολλά έθιμα. Ένα από τα πλέον γνωστά και καθιερωμένα, είναι οι κάτοικοι να πέφτουν στην θάλασσα με τα ρούχα τους.

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Ημέρα της Παναγίας , στο προαύλιο της εκκλησίας και στην πλατεία Χωραφιών γίνεται γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και χορό.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – Στα εννιάμερα της Παναγιάς στο Μοναστήρι της Παναγιάς στο Παλαιόκαστρο γίνεται γλέντι με φαγητό και τραγούδι ολονύχτιο.

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - Ημέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το Καστελόριζο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να ενωθεί πλέον το νησί με την μητέρα Ελλάδα.

Τέλος οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν με κάθε μεγαλοπρέπεια το Πάσχα. Τις ημέρες εκείνες όλοι συμμετέχουν στο Πανηγύρι που γίνεται ένεκα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Αυτό γιορτάζεται με μεγάλο τριήμερο πανηγύρι και πολλοί λένε πως το Πάσχα στο Καστελόριζο αποτελεί κάτι το ξεχωριστό. Μάλιστα τις γιορτές του Πάσχα το 2005 τίμησε με την παρουσία του στο νησί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας..