Αξιοθέατα

Γαλάζιο Σπήλαιο

Γαλάζιο Σπήλαιο

Ένα από τα ωραιότερα ενάλια σπήλαια στη Μεσόγειο, που βρίσκεται στα νότια του νησιού, η Γαλάζια Σπηλιά ή Σπηλιά του Παραστά, είναι για πολλούς ο λόγος που θα επισκέπτονταν το ακριτικό νησί. Είκοσι λεπτά με το καΐκι από το λιμάνι, το υπέροχο αυτό μυστικό της νησιωτικής φύσης έχει 75 μ. μήκος και κρύβει μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων και πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο, στον οποίο εισέρχεστε με χαμηλή βάρκα και σκυφτοί.

Το κολύμπι σε αυτή τη σμαραγδένια μυστική λίμνη είναι μοναδική εμπειρία

Κάστρο

Κάστρο

Το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη κτίσμα του 14ου αιώνα. Χτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου, πάνω από το λιμάνι, σε κοκκινωπό βράχο (Κάστελ Ρόσο) από το οποίο πιθανόν πήρε το όνομά του το νησί.

Λύκιος Τάφος

Λύκιος Τάφος

Άψογα διατηρημένος τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα με δωρική πρόσοψη, λαξευμένος στους πρόποδες του Κάστρου και στην είσοδο του λιμανιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι «λύκιοι» ονομάζονταν οι κάτοικοι της απέναντι περιοχής της Μικράς Ασίας (Λυκία), επειδή ο θεός τους, Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λυκοκτόνος (φονέας λύκων) ή κατ’ άλλους «κομιστής του φωτός» καθώς το αρχαίο πρόθεμα «*λυκ-» προσδιορίζει το φως (λυκόφως, λυκαυγές κ.λπ.).

Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Το πιο σημαντικό μνημείο, και το αρχαιότερο του νησιού, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Καστελόριζου. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με κτίσματα, δεξαμενές και δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα, όπου σώζεται επιγραφή με τον όρο «Μεγίστη». Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, σώζονται αμυντικά τείχη, χτισμένα με την τεχνική των «κυκλώπειων» τειχών στις μυκηναϊκές ακροπόλεις. Στον περίβολο του κάστρου είναι οι εκκλησίες της Παναγίας του κάστρου, της Αγ. Μαρίνας, της Αγ. Παρασκευής και του Αγ. Νικολάου.

Η Μητρόπολη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Η Μητρόπολη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Πάνω στο Μανδράκι, δεσπόζει η Μητρόπολη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835). Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση και μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μ. Ασία.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται σε διατηρητέο μνημείο κοντά στα ερείπια του Κάστρου και τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας, αντικείμενα παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, τοιχογραφίες του 17ου αιώνα καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. 

Περισσότερες Πληροφορίες

Αϊ  Γιώργης του Βουνιού

Αϊ Γιώργης του Βουνιού

Το Μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του Βουνιού με την κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους. Στην κορυφή του βουνού πάνω από τον οικισμό, ακολουθώντας τα 408 ασβεστωμένα σκαλιά θα κατευθυνθείτε στο εξαιρετικής ομορφιάς Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί το 1759 χτίστηκε μια εκκλησία από τον Όσιο Άνθιμο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει μία κατακόμβη με το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Κατεβαίνοντας τα 10 σκαλιά ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα χώρο ανείπωτης εικόνας που τον συγκλονίζει με το μυστηριακό του χαρακτήρα. Αναστηλωμένο εκ βάθρων πρόσφατα.

Αϊ Γιώργης του Νησιού

Αϊ Γιώργης του Νησιού

Σε μικρή απόσταση από το Καστελόριζο βρίσκεται το ομώνυμο νησάκι του Αη Γιώργη με τη μικροσκοπική εκκλησία και τον υπέροχο κόλπο, χώρος όπου συχνά επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι για μια μικρή απόδραση και ένα προσκύνημα στον Άγιο.

Νήσος Ρω

Νήσος Ρω

Δίπλα στο Καστελόριζο στέκεται το νησάκι Ρω, περήφανο και ονομαστό για την Κυρά του, Δέσποινα Αχλαδιώτη, που για δεκαετίες ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Συγκίνησε όλους τους Έλληνες και τιμήθηκε από την Πολιτεία.